Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland: in ons land komen steeds minder verschillende dier- en plantensoorten voor. De grote afname van het aantal bijenvolken heeft daarmee ook te maken. Bijen vervullen namelijk een onmisbare rol bij de bestuiving van bloemen en gewassen. Stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging werken vanaf februari 2009 samen in een project met als werktitel ‘Bijdrage Biodiversiteit’. De organisaties willen hiermee bekendheid geven aan dit probleem, oplossingen vinden en deze in praktijk brengen.

Bijen hebben voor de natuur een belangrijke functie: in de vrije natuur zorgen de bijen zelfs voor 80 procent van de bestuiving van planten, struiken en bomen. Ook voor vele Nederlandse fruit- en groentesoorten is dit het geval. Bijen zijn daarom van essentieel belang voor de biodiversiteit. Als de bestuiving door bijen stopt, verdwijnen heel veel plantensoorten. De alarmerende berichten over bijensterfte betreffen zowel ‘wilde’ bijen als honingbijen. Een van de oorzaken is de varroamijt die zich voortplant op het broed van bijen. Ook milieuverontreiniging en het gebruik van bestrijdingsmiddelen eisen hun tol. In westerse landen als Nederland hebben bijen bovendien last van de voortschrijdende verstedelijking: hier zijn steeds minder geschikte plekken om nesten te bouwen.

Het project ‘Bijdrage Biodiversiteit’ richt zich zowel op een breed publiek als op de politiek en zoekt de samenwerking met wetenschappers, fruittelers en andere belangengroepen. Met visie, debat en publieksevenementen willen we bereiken dat op een leuke, prikkelende manier biodiversiteit met als boegbeeld de bij onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek.

Vanaf begin volgend jaar gaan we aan de slag met inventariseren van aanwezige kennis en het opbouwen van een netwerk van belanghebbenden en wetenschappers.

Voor meer informatie: Frits Backer, Natuur en Milieu, f.backer@natuurenmilieu.nl en Jeroen Vorstman, Nederlandse Bijenhoudersvereniging info@bestuiving.nl