kan iemand mij meer vertellen hoe het in nederland gaat met de varroa en laffendel???
Hallo
ik kan je wel wat vertellen wat in eigenlijk hetzelfde is als lavendel ze gebruiken bij thymophar .etherische olie van oa thijm iedergeval ik gebruik het al 2 jaar naar tevreden heid en mijn volken doen het hier prima mee en de varroa is zo goed als niet aanwezig. Het is een behandeling van 2 maal 3 wkn met 1 wk rust erb tussen. Maar lees het stuk zou ik zeggen.
Na het eerste optreden van Varroa in Nederland in 1983 is er voor de bijenhouderij gezocht naar middelen die op een harmonische wijze bijenvolken konden beschermen tegen de ectoparasiet Varroa. Het accent bij de behandeling van de bijenvolken heeft vanaf het begin op de chemisch aanpak gelegen vooral ook door het ontbreken van goede alternatieven. Daarnaast zijn er nu ook imkertechnische methoden zoals de vangraatmethode en de darrenraatmethode in zwang.
De vraag naar de behandeling met biologische middelen is sterk toegenomen vanwege de wens van veel imkers om geheel op een natuurlijke wijze te imkeren. Een ander aspect hierbij is de noodzaak voor een niet-chemische aanpak vanwege de kans op het resistent worden van de mijten tegen chemische middelen .Een nieuw biologisch middel gebaseerd op een etherische olie is nu beschikbaar voor de bijenhouderij en enkele onderzoeksresultaten worden in dit artikel gepresenteerd.
Onderzoek:
Met het product Thymovar is in verschillende laboratoria onderzoek gedaan naar de effectiviteit op de Varroa. Duits onderzoek (Rademacher) uitgevoerd in 1999 leverde zeer goede resultaten op. De proeven werden uitgevoerd in de periode van 18 augustus tot 28 oktober. De volken hadden broed en bijen in alle stadia. Klimatologisch was het onderzoek vergelijkbaar met de Nederlandse situatie.De proeven werden uitgevoerd met 10 volken op 1 bak waarbij 1 plaatje Thymovar werd gedoseerd en met 10 volken op 2 bakken met 2 plaatjes.Met Perizine werden eindtellingen gedaan om de overgebleven Varroa te kunnen schatten. De natuurlijke varroaval, die gedurende een maand voorafgaand aan de proeven, werd bepaald was laag: gem. 0.6-12.4 mijten per dag per volk. De gemiddelde.mijtenval tijdens de Thymovarbehandelingen (gemeten over 73 dagen) was:
tussen de 0.5-8.2 mijten per volk per dag in de kleinere volken (op 1 bak).
tussen de 10.5-51.5 mijten per volk per dag in de 2-baks volken.
De werking van Thymovar t.o.v. Varroa was voor de 1-baksvolken gemiddeld 71.86 % en voor de 2-baksvolken gemiddeld 93.89 %.
De resultaten blijken bij grotere volken beter te zijn hetgeen waarschijnlijk terug te voeren is op de invloed van het microklimaat in de kast op de werking van Thymovar. In het geval van grotere volken is de verhouding volwassen bijen / broed groter dan bij kleinere volken waardoor de Thymovar verspreid wordt. Controlevolken (15x) die op een afstand van 80 meter van de bovenstaande proeflocatie stonden werden met alleen Perizine behandeld om de Varroadruk als referentie te kunnen bepalen. Geconcludeerd kon worden dat de infectiedruk daar netzo was als op de proeflocatie. Tot slot is er ook de sterfte van de volwassen bijen bepaald. Na tellingen van de bijen gedurende de proef bleek dat door het gebruik van Thymovar geen extra sterfte optrad; gemiddeld 0.02 % bijenverlies per behandeldag.
In Zwitsers onderzoek uitgevoerd in 1997 (Bollhalder, 1998 ) werd Thymovar onderzocht op 4 verschillende bijenstanden.Het resultaat van de Varroabestrijding in deze proeven was respectievelijk: 90.76 % ; 87.93 % ; 96.99 % en 84.95 %.
Onderzoek met 10 bijenvolken in Italië (Marinelli, 2001) leverde een resultaat op van gemiddeld 93 % bestrijding.
Concluderend kunnen we stellen dat op basis van de tot nu toe behaalde onderzoeksresultaten, zoals boven omschreven, er uitstekende perspectieven zijn om met Thymovar de Varroaproblematiek aan te pakken.
Samenstelling Thymovar:
Het nieuwe product bevat een etherische olie. Deze stof is opgenomen in plaatjes van een dikke textielsoort en deze zijn verpakt in een luchtdichte plastic folie verpakking. Na het openen van de verpakking worden 1- 1½ plaatjes bovenop de ramen gelegd waarna vervolgens door de verdamping van de oliën de Varroamijten aangepakt worden. Door de verdamping van de etherische olie uit de plaatjes ontstaan er in de bijenkast concentraties van de vluchtige olie die de Varroamijten doen verdwijnen, maar door de volwassen bijen goed worden verdragen.
De mijten in het broed reageren niet op de Thymovar. Daarom dienen de Thymovarplaatjes gedurende een periode van 3 tot 4 weken op de ramen te blijven liggen.
Toediening:
Na het afnemen van de laatste honing, omstreeks ½ augustus, dient men de eerste behandeling uit te voeren. De tweede behandeling, ½ september, dient direct daaropvolgend plaats te vinden. Het is van belang om alle bijenvolken op de stand tegelijk te behandelen. Bij de start van de eerste Thymovarbehandeling kan ook met het inwinteren begonnen worden. Het toepassen van de plaatjes is eenvoudig, zeker vergeleken met alle andere tot nu gebruikte middelen.Er dient twee maal behandeld te worden om een optimaal effect van het product te krijgen.Bij de eerste behandeling,na het afnemen van de laatste honing , wordt 1 ½ plaatje gedurende 3 tot 4 weken op de ramen van de bovenste bak gelegd. Bij de tweede behandeling wordt wederom gedurende een periode van 3 tot 4 weken 1 ½ plaatje (nieuw) op de ramen van de bovenste bak gelegd. Bij een volk op 1 bak is het gebruik van 1 i.p.v. 1 ½ plaatje voldoende. Bij 2 plaatjes (een hele en een halve ) dienen ze op een afstand van 20 cm van elkaar te liggen, aan weerskanten van het broednest.
Neveneffecten:
Het kan voorkomen dat de toegediende wintervoorraad niet in het geheel wordt opgenomen. In dat geval verdient het aanbeveling om met de tweede Thymovar behandeling enkele dagen te wachten tot alle suiker is opgenomen. De opgeslagen wintervoorraad kan onder de plaatjes enigszins verdwijnen.Geringe broedschade kan ontstaan als het broed erg dicht onder de plaatjes zit, of als de buitentemperatuur boven de 30 ºC komt.
Thymovar is veilig voor bij, mens en milieu:
Met het beschikbaar komen van dit nieuwe biologische product is een product voorhanden dat veilig is voor de bijen, hetgeen uit het bovenvermeld onderzoek is gebleken. Om deze bevindingen ook onder Nederlandse omstandigheden vast te stellen zijn er afgelopen jaar 5 volken conform de gebruiksaanwijzing behandeld met Thymovar. De volken (bijen en broed) verdroegen de behandelingen goed en ook de uitwintering was gelijk aan de met 5 met Apistan behandelde volken. Voor de toediener,de imker,is het ook een veilig middel bij de toepassing. Men dient plastic handschoenen te gebruiken bij het opbrengen van de plaatjes. Het product heeft een zeer pregnante maar niet onplezierige geur, die na enkele weken nog bij de kast en/of de raten te ruiken is. Voor het milieu is dit middel zeer vriendelijk omdat de werkzame stof een etherische olie is, het breekt goed af en ook de drager van de werkzame stof is een milieuvriendelijk textiel product. Residuen van Thymovar in honing en was werden onderzocht door de producent en de vastgestelde hoeveelheden liggen onder de daarvoor geldende normen. Voor was is dit 600 mg per Kg was. Voor honing is dit ook zeer laag maar verder minder relevant omdat de toediening na de honingoogst plaatsvindt.
Voorjaarsbehandeling / Darrenraatmethode:
Ook al heeft het product een zeer goede werking, zie boven, toch wordt aanbevolen om in het voorjaar/ zomer de darrenraatmethode toe te passen om de populatie aan het eind van de zomer op een laag niveau te houden
groetjes willem
Beste imkervrienden,
Behandelingen met lavendel hebben wij nog niet uitgeprobeerd maar met Thymol heb ik wel ervaring, over een drie tal jaren terug werkte Thymol bij ons in België zeer goed maar dit jaar zit het niet zo goed met de varroa. Even verduidelijken: na een behandeling in augustus met Nassenheiderverdamper mierenzuur 60% - 150ml zag ik in september krabbelende bijen op de grond voor de bijenkasten, dan maar geprobeerd met 4% oxaalzuur verdund in suikerwater druppelen tussen de broedramen. Telkens vielen er enkele honderden mijten in een tijdspanne van 7 dagen, zodoende dacht ik dat al de varroa weggevangen was. Half oktober wilde ik als controle enkele kasten testen met Perizin 50ml druppelen tussen de broedramen, er vielen verschrikkelijk veel varroa op 3 dagen tijd, niet te tellen!
Het zeer goede en zachte najaar heeft er toe bijgedragen dat onze bijen nog veel broed hebben aangetrokken tot in oktober waardoor de varroa opnieuw verschillende populaties hebben gekweekt en terug sterk vertegenwoordigd zijn in de bijenvolken.
Wat mij zeer verontrust is het feit dat ik door ondervinding weet dat de meeste imkers na hun hoofdbehandelingen in augustus tegen varroa, niets meer ondernemen om de laatste varroa te doden en alzo hiermee andere bijenpopulaties in gevaar brengen. Wanneer het laatste broed uit de kasten verdwenen is moet eigenlijk iedere imker nog eens een controlebehandeling toepassen met Perizin of Oxaalzuurverdamper voordat de echte winter intreedt.
Dit tijdstip zal hier bij ons in Vlaams-Brabant (België) waarschijnlijk rond 20 november plaats vinden als het weer op dat moment het toelaat —> minimum 10°C.
Veel succes,
Flor
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?