overlast door bijen

  • John Lommen

    Ik zit met het volgende probleem. Inwoners van onze gemeente hebben bij mij, als ambtenaar die zich bezig houdt met de uitvoering van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeld dat ze overlast ondervinden van de bijen van een buurman die 50 bijenkasten bezit.

    Volgens de klagers is het soms onmogelijk om in de tuin te zitten. Ik heb mij ter plaatse op de hoogte gesteld van de situatie, en ook met de imker een gesprek gehad. Niemand wil overigens dat die man zijn bijen moet wegdoen, maar de overlast moet worden beperkt.

    de afstand tot de volgende woning is ongeveer 20 meter. Volgens de regels van de wet, is de imker verplicht een schutting te plaatsen van minimaal 2 meter hoog, of zo hoog als noodzakelijk is om het laag in- en uitvliegen van de bijen te voorkomen.

    Omdat ik geen specialist op dit gebied ben, verzoek ik u mij eventuele tips te geven zodat we zonder hoge kosten voor betrokkene toch tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing kunnen komen.

  • Marion

    Omdat ik niet weet in welke streek dit zich afspeelt kunt u het beste deskundige raat inwinnen bij de VBBN (Vereniging tot bevordering van bijenteelt in Nederland) telnr 0317422422 in Wageningen.

    Ooit had ik zelf een buurman met een twintigtal kasten in zijn kleine achtertuin zonder het hebben van een schutting waar u over sprak voor zijn kast. Er kwamen steeds veel bijen bij ons in de tuin op de bloemen en in de vijver drinken. Echter leidde dit nooit tot overlast op ons terras. Honingbijen komen nl i.t..t. wespen vrijwel nooit op onze zoetigheden van onze terasjes af. Er is een nadeel de eerste dag in het voorjaar gaan ze zich massaal ontlasten van hun tijdens de winterurst ingehouden ontlasting op vochtige witte was. Onze buurman hing dan vochtige oude witte lakens voor de kasten om zijn bijen daarop zoveel mogelijk te laten ontlasten . Ik zorgde dan gewoon dat ik die dag althans de witte was binnen droogde. Och ja vogelpoep en hondepoep roepen m.i.veel meer overlast in een gemeente op en bovendien zijn onze honingbijen van algmeen maatschappelijk nut voor de bestuiving in onze boomgaarden, parken, (moes)tuinen en in onze natuur i.v.m voortplanting (meer en beter kiemkrachtig zaad) en voor onze economie (meeropbrengst o.a aubergine, fruit, zaadteeltgewassen) en onze natuur (meer zaden en vruchten als voedsel voor onze dieren). Bedenk dus dat er naast genoemde minpunten van omwonenden, bijen een bijdrage kunnen leveren aan een groenere leefomgeving waarin het fijn toeven is.

    Opmerkelijk was het feit toen mijn buurman verhuisde naar een plek tientallen km verdr, er nog altijd evenbeel bijen zaten in mijn tuin. Hiermee bedoel ik het is makkelijk om te zeggen dat rondvliegende bijen altijd zijn van degene bij jouw in de buurt die veel bijen heeft.

    Voorts is het voor u belangrijk te achterhalen of die omwonenden allergisch zijn. (iets anders dan overgevoeligheid) dat maakt de zaak m.i. wezenlijk anders.

    Ook is het belangrijk te weten of die overlast van die 50 volken het gehele seizoen is (in de late herfst en winter kan er nooit geen overlast zijn) of zoals ik denk slechts enkele weken want iemand met vijtig volken ! is m.i. geen hobbyimker meer en gaat een groot deel van het seizoen ook nog met die bijen op reis naar bijv achtereenvolgens de wilgen en het fruit. Ook is het belangrijk dat die imker zijn bijen in drachtarme perioden zoals nu in mei goed controleert op evt voedselgebrek en zonodig bijvoert.

    Sinds een aantal jaren heb ik ook bijen. In de tijd dat ze nog thuis stonden werkte ik altijd heel vroeg zo rond zes uur in de bijen en voeren deed ik als het donker werd om overlast van de buren te voorkomen. Ik had toen vier volkjes. Bij ons was hier niets over in een APV opgenomen. . Dat is voor elke gemeente verschillend. Ik heb een laurierhaag van 2 meter direct voor de kast zodat de bijen meteen op hoogte zijn, Vijf omwonenden hadden geen last, eentje verderop bleek wel last te hebben. Nou ja het ging mi. om geprojecterde angst op de kinderen die niet allergisch waren en om bijenpoepjes op de witte was. Toch heb ik toen mijn bijen verplaatst naar een plekje in de rand van het dorp want voor mij gaan mensenrelaties voor bijenrelaties. Ik ben tenslotte maar een hobbyimker.Dat was een hele heiza want ik moest ze eerst een hele tijd meer dan 7 km verop ergens stallen (omdat de bijen zich op de thuisstand hadden ingeprent) voordat ik ze op de plek kon zetten waar ze nu staan. De zin in het bijenhouden is wel een stuk minder geworden nu ik mijn bijen niet meer dagelijks thuis zie komen in die kleurrige pofbroekjes vol met stuifmeel waaraan ik precies kon afleiden wat er in mijn directe omgeving bloeit.(bedenk dat deze aspecten ook voor die imker belangrijk kunnen zijn) Eigenlijk was een tussenoplossing in deze beter geweest. Bijv twee kasten met zachtaardig, zwermtraag bijenras thuis laten staan en de andere twee kastjes met de andere bijen in het gemeentelijk bos. Maar ja wil je die rassen zuiver houden dan moet je verstand hebben en zin hebben in koninginneteelt en die dingen gaan voor mij niet op. Ik heb mijn bijen puur voor het genot en voor de educatie voor als er kinderen komen voor een spreekbeurt.

  • Ronald Hageman

    Hallo,

    Sinds enige tijd valt mij iets vreemds op aan bijen die bij mij in de lavendelplant zitten.

    Deze bijen lijken op wespen maar ook een beetje op wespvliegen je weet wel die beestjes die net als een helikopter stil blijven hangen in de lucht ook geel zwart lijfje en reageren zeer agressief naar hommels en bijen op de lavendel plant.

    Ook heb ik eens geprobeert om een beweging te maken naar deze en vervolgens toch een soort van aanvals reactie te zien was.

    Bijen maken naar mijn inziens nooit van die reacties en wespen ook niet echt.

    Mijn vraag is, zijn het een soort killer bees ik heb geen flauw idee wat het voor beesten zijn het lijkt wel een kruising tussen een wesp en een bij (of zijn dit werkbijen).

    mvg,

    R.Hageman

  • marion

    Ik denk dat je hiet te maken hebt met wolbijen. Dit zijn solitair levende bijen met een beetje het uiterlijk van een wesp waarvan bekend is dat ze honingbijen en hommels kunnen verjagen. Je noemt lavendel. Dit is een plantensoort war je heel veel soorten bijen e.a. insecten kunt verwachten. Twee weken geleden op een zondagmiddag telde ik op een zonnig lavendelplantsoentje in Bergeyk drie verschillende soorten hommels, div zweefvliegen, honingbijen en heel toevallig ook een kolibrivlinder en een wolbij. Ook hier was het de wolbij die de hommeltjes en de honingbijen deden wegpesten. Nou ja wegpesten…na een tijdje kwamen ze gewoon weer terug.