nectar

  • amanda

    hallo ik moet alles weten over nectar dus als je iets te melden hebt……………….

    mischien kan ik dan antwoord vonden op deze vragen: wat is nectar?

    hoe word nectar honing?

    alvast bedankt

  • Marion

    Als bijenhoudster kan ik je misschien een handje helpen. Nectar is het zoete afschedingsproduct van een plant. Veelal is de nectar te vinden in een bloem. Men spreekt dan van florale nectar. Soms vindt nectarafscheidng plaats buiten een bloem bijv aan de bladsteel of aan de onderzijde van een blad bijv bij de kers Men spreekt dan van extraflorale nectar. Nectar wordt altijd afgescheiden door heel speciale kliertjes de nectariën. D.m..v. fotosynthese kunnen planten zelf zoals je misschien wel weet suikers opbouwen. Deze worden naar de nectarién getransporteerd, hier omgezet en aan de andere kant in de vorm van nectar uitgescheiden. Met deze nectar belonen de bloemplanten hun bezoekers voor hun bestuivingsactiviteiten. Honingbijen o.a. verzamelen deze nectar in hun honingmaag, voegen er lichaamseigen stoffen aan toe en brengen de nectar over naar hun woning war de nectar door tussenkomst van andere bijen wordt opgeslagen in de bekende zeskantige cellen waaruit een bijenraat (lees nest van was) is opgebouwd. Door steeds maar de nectar van de ene naar de andere bij over te geven en door ventileren met de vleugels verdampt er steeds meer water uit de nectar. Pas als de vaste stofgehalte ongeveer 80 % bedraagt sluiten ze de voorraadcellen af met speciale witkleurige ldekseltjes van zelfuitgezweette was (zgn zegelwas) pas nu mag je van honing spreken. Door de vaste temepratuur die er in in het nest heerst en door de luchtdichte dekseltjes en de hoge suikerconcentratie wordt de honing optimaal bewaard. Honing bevat i.t.t tafelsuiker vnl enkelvoudige suikers en is dus direct in het bloed opneembaar. Hiernaast bevat bloemenhoning, vooral streekhoning , die stuifmeelkoreels die jou mogelijk kunnen helpen als je bijv een bepaalde stuifmeelallergie hebt. honing bevat bovendien enzymen door o.a de bijen zelf toegevoegd en die belangrijk zijn voor de spijsvertering van mens en dier. Door toevoeging van deze enzymen door de bijen verandert de sukersamenstelling en het zuurgehalte van de oorspronkelijke nectar. De imker wint een deel van de honing en bewerkt haar tot een kwaliteitsproduct. Van tafelsuiker is de herkomst (suikerbiet) niet altijd te bepalen maar van honing wel. Naast bloemen en bladhoning kent men ook nog honingdauwhoning zoals bijv dennehoning of waldhoning en de donkergekleurde lindehoning. Deze is afkomstig van de zoete afscheidingsproducten van bepaalde bladluizen welke door de bijen gretig worden verzameld en bewerkt tot honing.