Varroabestrijding met Thymolkristallen

  • Walter Jacobs

    Wie heeft ervaring met de bestrijding van de varroamijt met thymolkristallen?

    Ik gebruik deze methode een klein jaartje en met succes, maar ik had graag een aantal meningen hierover gehoord.

    Alvast bedankt!

    Walter Jacobs

  • Croy

    Wat zijn thymolkristallen, hoe kom ik er aan en hoe moet ik deze toepassen?????

  • Walter Jacobs

    Thymolkristallen zijn in oorsprong afkomstig van thijm. In diverse artikelen op het internet blijkt dat dit een vrij natuurlijke bestrijdingsvorm van de varroamijt is. Om het in één zin kort weer te geven: thymol doodt de mijten niet, maar hun voortplanting wordt verstoord en het maakt dat de mijten gedesoriënteerd en inefficiënt worden. Thymol wordt verdampt in een speciaal daarvoor ontworpen raam (Frakno raam) dat je in je kast hangt. De thymolkristallen verdampen en verspreiden zich in de ganse kast. Thymol is verkrijgbaar bij de apotheker. Het wordt wel ook synthetisch aangemaakt.

    Ik gebruik nu bijna een jaar thymolkristallen en heb zeer goede resultaten. In onze imkervereniging gebruiken een aantal mensen het middel en met succes! Meer info kan je vinden op volgende webpagina's:

    http://www.bijenhouden.nl/dossiers/dossiers_Thymol_Marco.asp

    http://www.imker-schwaben.de/oberallgaeu/varroa_thymol.html

    http://www.beekeeping.com/artikel/thymol.htm

    Ik hoop je hiermee van dienst te zijn

    Walter.

  • Henk

    Bedank voor je informatie ik zal er mijn voordeel met doen

    Gegroet

    Henk v.d. Velden

  • ton nolte

    Ik heb in de afgelopen maanden `1 gr. Thymol per kast gebruikt.

    Echter ik heb in de meest kasten nog last van de varroa mijt.

    Waardoor heb jij succes en geen last van de varroa mijt.

    Met vr. gr.

  • walter jacobs

    Hallo Ton,

    Eerst en vooral moet je weten dat thymolkristallen geen afdoend middel zijn om mijten te “vernietigen”. Thymol zal er wel voor zorgen dat je het varroaprobleem onder de knie kunt houden als je je kast reeds onder controle hebt. Thymol remt de voortplanting van de mijten, desoriënteert de mijten en vertraagt zo de forse uitbreiding van de mijtenkolonie. Als je veel mijten hebt, zal je eerst naar een ander middel moeten grijpen zoals mierenzuur of oxaalzuur, …

    Een betere dosering is een koffielepel thymol in een thymolraampje. Hang het raampje ook niet aan de kant, het is dan minder efficiënt. Ik hang het op de plaats van het derde of vierde raam. Onder in het raam zal darrenraat aangemaakt worden. Wacht tot de darrencellen gesloten worden en snij het broed dan uit. Dit is een bijkomende troef in handen tegen de mijten. En … doe de proef op de som, controleer het aantal “gevangen” mijten maar eens in het gesloten darrenbroed !!!

    Veel succes

    Walter Jacobs.